Her kan du læse baggrundsartikler om gennemførelse af pædagogiske aktiviteter, for eksempel om vigtigheden af den kropslige og kreative udfoldelse i et pædagogisk perspektiv.
Under punktet "I praksis" til venstre finder du konkrete redskaber til brug i planlægningen.
Aktiv deltagelse: Børnene snakker med på rimordene med fed og efterhånden gerne mere af remserne.
Flere ideer: Når feerne siger deres spådomme, kan man vifte med en tryllestav i luften. Når Tornerose rækker fingeren frem og stikker sig, gør børnene den samme bevægelse og siger ”AV”. De kan også ”svinge med sværdet”, når prinsen hugger sig gennem tornebuskene.
Ord, der kan forklares eller snakkes om inden oplæsningen: spå/spådom, ten (ifølge ordbogen er en ten en spole, som garnet snurres om, når man spinder på en spinderok).
Af Stine Clasen
I Aarhus Kommune er de i fuld gang med at kvalificere inklusionsvejledere i skoler og SFO’er. Men hvad er en inklusionsvejleder egentligt, og hvilket funktion skal de ud at varetage? Disse spørgsmål og flere besvares i denne artikel, samtidig med at den beskriver nogle af bevæggrundene bag det store kompetenceudviklingsprojekt i Aarhus Kommune: Folkeskolens Fællesskaber.
Skolefritidsordningen er et pædagogisk tilbud inden for skolens rammer, som skal bidrage til at opfylde folkeskolens formål ved at fremme børnenes trivsel, udvikling og læring. Et af omdrejningspunkterne i den pædagogiske virksomhed er efter folkeskolelovændringen fra 2008 temaet idræt og bevægelse. Skolefritidsordningen skal derfor fremover arbejde målrettet og bevidst med idrætslige og bevægelsesmæssige aktiviteter med henblik på at fremme børnenes trivsel, udvikling og læring.
Af Katja Bødtger og Max Rasmussen
DGI har siden 2008 arbejdet med at certificere både SFO’er og børnehaver. Baggrunden herfor er, at DGI igennem en 10-års periode har været involveret i mange forskellige udviklingsprojekter på institutionsområdet og har gjort sig mange erfaringer med, hvad der fungerer og ikke fungerer. Desuden har DGI som organisation en målsætning om at samarbejde med landets kommuner om at lave mere idræt, leg og bevægelse på skole- og institutionsområdet. Formålet med forløbet er at skabe de faglige og kulturelle forudsætninger gennem et læringsforløb, således at personalet tør, kan og vil skabe mere idræt, leg og bevægelse i børnenes hverdag.
I den nye bog Lille yogi kan du blive klogere på, hvordan man kan lave sund og meningsfuld yoga med børn.
Denne artikel præsenterer fortællinger om pædagogers kompetenceudvikling i en kontekst, hvor opgaven er at skabe anerkendende fællesskaber. Her introduceres til narrative processers betydning for voksenlæring og for udvikling af en anerkendende pædagogisk praksis i sammenhæng med projektet ”Inklusion i anerkendende fællesskaber”.
For at få kreativiteten til at blomstre på skolen skal der laves et inspirerende kreativt miljø, hvor det er let for lærerne og pædagogerne at finde idéer. I denne artikel gives 10 forslag til, hvad man kan gøre for billedkunstfaget, så det også bliver en fornøjelse for ”Sørensen” at undervise i faget. Idéerne kan ligeledes bruges i SFO'en.
Af Preben Olund Kirkegaard
To danske undersøgelser afdækker nogle af de udfordringer, som den danske grundskole aktuelt står over for. Undersøgelserne peger også på, hvordan udfordringerne kan håndteres gennem mere komplekse analyser af praksis, herunder hvordan uddannelsesforskningens resultater kan medvirke til at stimulere en mentalitetsændring gennem den systematiske anvendelse af LP-modellen, der gør det muligt at bryde med pædagogisk vanetænkning.
1 2 Næste |