Vigtigheden af et godt læringsmiljø gælder ikke kun for skolens undervisningsdel. Også I SFO'en må børnene tilbydes et inspirerende, rummeligt og alsidigt læringsmiljø - i både fysisk og psykisk forstand. Her kan du finde inspiration til at afdække og styrke det fysiske og psykiske læringsmiljø i SFO'en.
Under punktet "Baggrundsviden" til venstre kan du læse mere om for eksempel vigtigheden af en inkluderende pædagogik, om pædagogisk nærvær og om inddragelse af krop og bevægelse i leg og læring.
Dette skema lægger op til en meget enkel afdækning af, hvad der er velfungerende i en gruppe, og hvad der får gruppen til at være eller blive god. Dermed er fundamentet lagt for at fastholde eller udvikle videre på det gode miljø. Skemaet udfyldes af hvert medlem i gruppen. Hvis det handler om mindre børn (uden skriftsprog), kan man lave en lignende øvelse med at tegne til spørgsmålene. Når alle har udfyldt deres skemaer, skriver man alt det op, der skaber det gode miljø, og så fortæller hver enkelt, hvordan man har tænkt, at man hver især vil bidrage til den fortsatte udvikling og vedligeholdelse af det gode miljø. Skemaet anvendes mest som et afdækkende skema, men har man en gruppe, som man har arbejdet med omkring trivsel, og man har brug for et interventionsredskab for at sætte fokus på de enkelte gruppemedlemmers indsats, kan skemaet også anvendes her.
(Fra KRAP - metoder og redskaber af Lene Metner og Peter Bilgrav, Dafolo 2013)
Yogaen over os, og det har den egentlig været længe! Og det er med god grund! Yoga kan styrke både sjæl og krop, og i vores nye bog Lille yogi af yogamester Nanett Borre kan du blive klogere på, hvordan man laver meningsfuld yoga med børn. At den er meningsfuld betyder, at den udover at styrke børns fysisk, koncentration og motorik også kan give anledning til gode snakker om stort og småt. Efter hver øvelser følger nemlig refleksionsspørgsmål, som du kan tale om sammen med børnene. Det styrker den fælles tænkning og kobler yogaøvelserne til noget konkret, børnene kan forholde sig til.
Klik på linket og få et smugkig i nogle af øvelserne og de smukke billeder i bogen Lille yogi.
Tjeklisten bør udfyldes sammen med elevens forældre, som er dem, der kender deres barn bedst. Den har til formål at afgrænse de fokusområder, som barnet skal arbejde med og kan fungere som optakt til at fastsætte mål i samarbejde med eleven.
Tjeklisten er inspireret af Ross Greenes AMFUP-skema, Greene 2009.
(Fra Bevar roen – en metodehåndbog til inklusion af børn med ADHD af Charlotte Andersen, Dafolo 2012)
Disse dokumenter kan anvendes til at arbejde bevidst med de voksnes roller og opgaver i de forskellige læringsrum i SFO'en. Formålet er at få et overblik over, hvilke voksenroller der bør bruges i hvilke situationer. Hermed gives der udgangspunkt for en drøftelse af, hvilke muligheder og begrænsninger rollerne har i forhold til de særlige lærings- og udviklingsmål, der findes.
Skemaet er primært henvendt til SFO-lederen, men kan også anvendes af et team, der har særlig fokus på området.
(Fra Mål- og indholdsbeskrivelser i SFO - en inspirations- og kopimappe af Susanne Malmborg Harder og Susanne Stentoft Hermansen)