I praksisdelen til planlægning af den pædagogiske praksis kan du finde relevante skemaer, som sikrer, at du når omkring alle dele i en aktivitet, for eksempel i planlægningen af et kreativt forløb i børnegruppen.
Under punktet "Baggrundsviden" til venstre kan du finde inspirerende artikler om for eksempel mål- og indholdsbeskrivelser og den helt særlige SFO-pædagogik.
Når børn leger vildt og voldsomt, kommer de ofte til skade. Oftest kan det klares med et knus og et plaster, men nogle gange er skaden mere alvorlig. Med ansvaret for barnets sikkerhed, mens det opholder sig på skolen, må lærere og pædagoger tage stilling til, hvor vild leg de vil acceptere blandt børnene.
Niels Jægerum har opremset en række grundantagelser om børns udvikling i den form for leg, der af nogle kan anses som farlig. Hent dokumentet med dikussionspunkterne, og brug dem alene eller sammen med kollegaer og evt. forældre.
(Fra Når livet risler – om risici og nødvendige udfordringer i leg, læring og undervisning, Dafolo 2005)
Begrebet literacy blev tidligere defineret snævert som læse- og skrivefærdigheder, men nu bruges literacy også om mundtlige og skriftlige elementers indbyrdes samspil i hverdagslivets alsidige og situationsbestemte kommunikation.
En definition af literacy-kompetence kan lyde således: ”en situationsbestemt kompetence til at deltage i en aktivitet med skriftsproglige dimensioner”. (s. 11 i Sproghistorier – en alsidig literacy-pædagogik i børnehave, SFO og indskoling, Dafolo 2012)
Literacy-indikatorerne er en samling eksempler på aktiviteter og handlinger, der i særlig grad har literacy-potentiale. Disse indikatorer skal dog ikke opfattes som en tjekliste, men skal altid forstås og indordnes under det overordnede literacy-perspektiv, der betoner kontekstuelle deltagelsesformer. Her er det vigtigt også at holde sig begreberne ”deltagelse”, ”sproglige helheder” og ”anerkendelse for øje”.
Yogaen over os, og det har den egentlig været længe! Og det er med god grund! Yoga kan styrke både sjæl og krop, og i vores nye bog Lille yogi af yogamester Nanett Borre kan du blive klogere på, hvordan man laver meningsfuld yoga med børn. At den er meningsfuld betyder, at den udover at styrke børns fysisk, koncentration og motorik også kan give anledning til gode snakker om stort og småt. Efter hver øvelser følger nemlig refleksionsspørgsmål, som du kan tale om sammen med børnene. Det styrker den fælles tænkning og kobler yogaøvelserne til noget konkret, børnene kan forholde sig til.
Klik på linket og få et smugkig i nogle af øvelserne og de smukke billeder i bogen Lille yogi.
Modellen ”Styr på relationerne” kan hjælpe til at skabe et bedre overblik over det relationelle felt. Brug den eventuelt på et personalemøde, hvor I sammen diskuterer spørgsmålene.
(Fra Inklusion når det lykkes af Bo Clausen og Karen Sørensen, Dafolo 2012)
Her finder du et eksempel på, hvordan en mål- og indholdsbeskrivelse kunne se ud. Dette eksempel tager udgangpunkt i de seks læreplanstemaer. Ved at anvende disse, tydeliggøres sammenhængen og det bliver nemmere at arbejde med overgangen mellem børnehave og SFO, når forældrene på forhånd kender de forskellige temaer.
(Fra Mål- og indholdsbeskrivelser i SFO - en inspirations- og kopimappe af Susanne Malmborg Harder og Susanne Stentoft Hermansen, Dafolo, 2011)
1 2 Næste |